ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Αγαύη: Το πιο αγνό γλυκαντικό της φύσης

Έγινε διάσημο στα ‘90ς όταν οι διαιτολόγοι άρχισαν να επευφημούν τις χάρες του. Και από τότε, το σιρόπι αγαύης απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει…

Το δοκιμάζεις και σου έρχεται το άρωμα της φρεσκοκομμένης αγαύης. Διότι αυτό είναι το νέκταρ αγαύης, όπως είναι και ο πιο δημοφιλής όρος του: ο χυμός από τα φύλλα της μεξικάνικης αγαύης. Ένα αιωνόβιο φυτό στη μέση της άνυδρης ερήμου που δίνει ένα απόσταγμα τόσο συμπυκνωμένο σε αρώματα και γεύση, που έχει κάνει την εθνική τεκίλα brand name πανταχόθεν. Μόνο που η λατρεμένη αγαύη δεν είναι αποκλειστικότητα της τεκίλας, αφού το λεπτόρρευστο σιρόπι με την ελαφριά γλυκύτητα έχει όλη την ομορφιά της ζάχαρης χωρίς τη βαριά κληρονομιά της.

 

 

Σιρόπι αγαύης vs. ζάχαρη

 

Όταν στα ‘90ς οι διαιτολόγοι αναζητούσαν διάφορα υποκατάστατα για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, ανακάλυψαν ότι το σιρόπι αγαύης τα έχει όλα και συμφέρει. Κυρίως εξαιτίας της φρουκτόζης (γιατί περί φρουκτόζης πρόκειται) που τροφοδοτεί τον οργανισμό χωρίς να πυροδοτεί έκρηξη της ινσουλίνης. Στην πράξη, το σιρόπι αγαύης έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Και δεν είναι μόνο 100% φυσικό γλυκαντικό, αλλά περιέχει επιπλέον ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επειδή μάλιστα το σιρόπι αγαύης διαλύεται εύκολα αποτελεί το καλύτερο passepartout, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά παντού.